Agenda

We spreken telkens af op de avond van aankomst om 18u in de bar van Hotel Villa Frigiliana voor een kennismakingsdrankje. Om 19u maken we een wandeling naar La Casa Del Valle voor het avondeten. Van maandag tot vrijdag tussen 10u en 13u nemen we er samen deel aan de openluchtcolleges. Vanaf 13u bent u vrij en kan u uitrusten of de omgeving verkennen. Van 19u tot 23u komen we terug samen voor een praatje en het avondmaal. Op vrijdagavond begint vanaf 19u het afscheidsfeest.

 

Jean Paul Van Bendegem

Jeanpaulnog1.jpg

Mijn Rariteitenkabinet

Van 6 tot 12 juni 2019

Rariteitenkabinetten (ook wel cabinet de curiosités of Wunderkammer genoemd) waren en zijn collecties of verzamelingen waar geen kop of staart aan te krijgen valt tenzij de eigenaar erbij staat om het geheel aan elkaar te praten. Al geruime tijd speel ik met het idee dat elk menselijk leven zo’n rariteitenkabinet is. Dat heeft geleid tot het boek Over wat ik nog wil schrijven (2008) waarin tien onderwerpen aan bod komen: literatuur en wiskunde, Vrijmetselarij, skepp-tisch zijn, Sherlock Holmes, een droomboek over wiskunde, stripverhalen, architectuur, muziek, geloof en humor, erotiek en pornografie.

De vijf ochtenden van de cursus behandelen vijf thema’s uit de tien, vijf reizen of dwaaltochten doorheen het rariteitenkabinet dat mijn leven is (met keuzevrijheid van de deelnemers wat de selectie betreft). Maar tegelijkertijd is het ook een verkenning van een aantal filosofische vragen die zich spontaan stellen rond identiteit: als ik een rariteitenkabinet ben, wat zorgt voor een samenhang in mijn leven? Hoe kan ik hierin mijzelf herkennen? En hoe kan de ander mij herkennen en ik de ander? Welke rol speelt het vertellen van verhalen hierin? 

Jean Paul Van Bendegem (1953) is emeritus hoogleraar filosofie aan de VUB en beleeft thans zijn tweede puberteit. Meer is te vinden op: www.jeanpaulvanbendegem.be. 

 

Johan Braeckman

 
johanvolzet.jpg

Vijf literaire meesterwerken en hun filosofische betekenis

Van 9 tot 15 september 2019

De grote werken uit de geschiedenis van de literatuur spiegelen ons een wereld voor die ons fundamentele inzichten over onszelf en het samenleven met anderen aanbiedt. Fictie die meerdere generaties aanspreekt en reflecteert over wat het betekent om een mens te zijn, reikt ons kennis aan die we misschien op geen enkele andere manier kunnen verwerven. Maar het is vaak niet eenvoudig om de precieze betekenis van de wereldliteratuur te duiden. Er is een heel palet aan achtergrondinformatie nodig, bijvoorbeeld van historische, wetenschappelijke en filosofische aard, om de beste fictie ten gronde te bevatten. 

In deze cursus bespreken we vijf literaire meesterwerken, één per dag. We geven hun inhoud weer, plaatsen ze in hun historische context en analyseren hun filosofische betekenis. De volgende boeken staan op het programma: Don Quichot (Cervantes, 1614), Candide (Voltaire, 1759), Frankenstein (Mary Shelley, 1818), Reis naar het einde van de nacht (Céline, 1932) en De welwillenden (Jonathan Littell, 2006). Voorkennis is niet nodig om de cursus te volgen, maar wie wil kan vanzelfsprekend een of meerdere van de romans reeds vooraf lezen. 

Johan Braeckman (1965) is hoogleraar wijsbegeerte aan de UGent en houdt van alles wat het leven zinvol maakt. Meer is te vinden op: www.johanbraeckman.be.