Agenda

We spreken telkens af op de avond van aankomst om 18u in de bar van Hotel Villa Frigiliana voor een kennismakingsdrankje. Om 19u maken we een wandeling naar La Casa Del Valle voor het avondeten. De volgende vijf dagen tussen 10u en 13u nemen we er samen deel aan de openluchtcolleges. Vanaf 13u bent u vrij en kan u uitrusten of de omgeving verkennen. Van 19u tot 23u komen we terug samen voor een praatje en het avondmaal. Op de laatste avond begint vanaf 19u het afscheidsfeest.

 

Johan Braeckman

 
johanvolzet.jpg

Vijf literaire meesterwerken en hun filosofische betekenis

Van 9 tot 15 september 2019

De grote werken uit de geschiedenis van de literatuur spiegelen ons een wereld voor die ons fundamentele inzichten over onszelf en het samenleven met anderen aanbiedt. Fictie die meerdere generaties aanspreekt en reflecteert over wat het betekent om een mens te zijn, reikt ons kennis aan die we misschien op geen enkele andere manier kunnen verwerven. Maar het is vaak niet eenvoudig om de precieze betekenis van de wereldliteratuur te duiden. Er is een heel palet aan achtergrondinformatie nodig, bijvoorbeeld van historische, wetenschappelijke en filosofische aard, om de beste fictie ten gronde te bevatten. 

In deze cursus bespreken we vijf literaire meesterwerken, één per dag. We geven hun inhoud weer, plaatsen ze in hun historische context en analyseren hun filosofische betekenis. De volgende boeken staan op het programma: Don Quichot (Cervantes, 1614), Candide (Voltaire, 1759), Frankenstein (Mary Shelley, 1818), Reis naar het einde van de nacht (Céline, 1932) en De welwillenden (Jonathan Littell, 2006). Voorkennis is niet nodig om de cursus te volgen, maar wie wil kan vanzelfsprekend een of meerdere van de romans reeds vooraf lezen. 

Johan Braeckman (1965) is hoogleraar wijsbegeerte aan de UGent en houdt van alles wat het leven zinvol maakt. Meer is te vinden op: www.johanbraeckman.be.