Vrije tijd

 

Tussen de hoorcolleges en het avondmaal kan u uitrusten, de omgeving verkennen, een lokaal restaurantje bezoeken of een leuke activiteit inplannen. Om u op weg te helpen hebben we hieronder een heleboel informatie verzameld over wat je in Frigiliana en het nabijgelegen kuststadje Nerja zo allemaal kan doen. Wij laten u graag zelf onze droomstreek ontdekken, maar staan altijd tot uw dienst als u meer informatie wenst of als wij u kunnen helpen.

Frigiliana is meerdere keren bekroond met de prijs voor het mooiste en meest authentieke dorpje van Spanje. Het oude Moorse gedeelte is één van de best bewaarde Moorse wijken in Andalusië. In Frigiliana vind je mooie witte huisjes met terracotta daken, in pittoreske, met decoratieve riviersteentjes versierde nauwe straatjes. 

In het centrum van het dorp, tussen het oude en het nieuwe gedeelte, bevindt zich een gebouw dat dateert van de 16de eeuw, waarin de oudste suikerstroopfabriek van Europa gevestigd is. Deze stroop is gemaakt van suikerriet en noemt men riethoning ("miel de caña"). Je kan bokalen met riethoning kopen in de meeste lokale winkeltjes, en voor de zoetebekken is het zeker een aanrader.

Een ander interessant gebouw is de San Antonio kerk, eveneens geconstrueerd in de 16de eeuw. Als je de hoofdstraat van het oude stadsgedeelte doorwandelt, kom je op het pleintje uit waar deze kerk zich bevindt. Net vóór het pleintje passeer je op je rechterkant het meest gefotografeerde straatje van Frigiliana: El Zacatín.

Het oude Moorse kasteel, dat zich boven het dorp bevond, werd vernietigd toen de Moren uit Frigiliana verdreven werden. Als je opkijkt naar de bergkam die zich tegenover het dorp bevindt, dan zie je "El Fuerte", de rotswand waar de vrouwen van de Moren zich volgens de legende afwierpen om niet in de handen van de Christenen te vallen.

Frigiliana is ook gekend voor zijn lokale wijn, de "Vino de Frigiliana." Deze zoete wijn, gemaakt van de Moscatel-druif, is zeer populair bij zowel dorpsbewoners als bezoekers en kan genuttigd worden als aperitief of als dessertwijn. Veel dorpsbewoners maken zelf hun voorraad van deze wijn aan.

Het loont dus zeker de moeite om het dorpje te gaan ontdekken, van de uitzichten te genieten, en van de lokale delicatessen te proeven in Frigiliana's vele bars en restaurants. Verdere informatie kan je terug vinden op Frigiliana's officiële website.

Er is ook een virtuele tour beschikbaar voor wie niet goed te been is. De hoofdstraat van Frigiliana is goed bereikbaar, maar het hoger gelegen gedeelte van het dorp bereiken (de "calle alta" of hoge straat) vraagt een flinke inspanning. Er zijn immers veel trappen, het gaat stijl omhoog, en de met riviersteentjes geplaveide straten kunnen best glad zijn. Maar eenmaal boven is het uitzicht niet te versmaden. De virtuele tour vind je hier.

 

 

Frigiliana bevindt zich in het Oosterse gedeelte van de Axarquía regio, op de zuiderse flanken van het gebergte, en op de grens van het Sierras de Tejada y Almijara natuurpark. Het dorp is omringd met heuvels en bergkloven en ligt boven de Higuerón rivier, dus je hoeft niet ver te gaan om van een mooie wandeling te genieten.

De Higuerón rivier en bergkloof: stap van het hotel Villa De Frigiliana naar het nabijgelegen rondpunt, sla rechts af, en wandel voorbij de bushalte. Bovenaan, naast de Unicaja bank, vind je een steegje dat naar een pad leidt dat afdaalt naar de rivierbedding en de bergkloof. Onderaan kan je de rivier stroomopwaarts volgen, of stroomafwaarts richting Nerja. De klim terug naar boven is zeer stijl, dus doe dit niet als je niet goed te been bent. Doe deze wandeling niet als regen voorspeld wordt of als er recentelijk onweer plaatsgevonden heeft.

De Chíllar rivier: de Chíllar rivier is een korte rivier die van de Sierra de Almijara rond Frigiliana naar de zee stroomt, en een diepe bergkloof uit de kalksteen gekerfd heeft. De rivier is in veel plaatsen ondiep, en is omringd door hoge rotswanden, die soms voor nauwe doorgangen zorgen. Op andere plaatsen wordt de bergkloof wijder, en vind je er bergflanken met dennenbomen, af en toe een waterval, en een koele, vlakke rivierbedding die naar de zee toe druppelt. Het is onmogelijk om er te verdwalen! Volg de rivier, maar onthoud dat nat worden slecht een kwestie van tijd is. Meer informatie over de Chíllar rivier vind je hier.

Andere wandelroutes: wandelen is heel populair in deze regio, en er zijn verschillende andere wandelroutes met een gevarieerde moeilijkheidsgraad uitgestippeld. Meer informatie over deze wandelroutes vind je hier.

 Begeleide wandelingen: wie geen ervaren wandelaar is kan contact opnemen met een gids die je kan begeleiden en naar de mooiste plekjes toe kan brengen. Onder andere John Keo Walking Tours en Andalucian Walks bieden dergelijke begeleide wandelingen aan.

 

 

Het "verloren dorpje" Acebuchal werd ooit onder dwang van Franco leeggemaakt en vernield om te verhinderen dat er zich rebellen zouden verbergen. Sinds een paar decennia zijn er zich terug mensen gaan vestigen en is men begonnen met de wederopbouw. Het dorpje is uitzonderlijk mooi en bevindt zich in het hart van het Sierras de Tejada, Almijara y Alhama natuurpark. Het dorpje bezoeken vanuit Frigiliana is een hoogst aanbevolen uitstap.

Wie geen ervaren wandelaar is zorgt echter beter voor gemotoriseerd transport. Het dorpje ligt op twaalf kilometer van Frigiliana en bevindt zich op de grens tussen Frigiliana en Cómpeta, een hoger gelegen "pueblo blanco". In Acebuchal bevindt zich ook een voortreffelijk restaurant, dat evenwel enkel 's middags serveert. Reserveren is noodzakelijk en kan via het telefoonnummer (+34)951.480.808.

 

Nerja, het meest dichtbijgelegen kuststadje van de Costa del Sol, biedt prachtige, zanderige inhammetjes, omlijst door de indrukwekkende Sierra de Almijara bergen, en wordt vaak “het juweel van de Costa del Sol” genoemd. Een matig klimaat zorgt ervoor dat Nerja een plaats is die het hele jaar door toerisme kent. Er zijn veel dingen te doen en te zien in en rond Nerja. De stranden zijn er zeer gevarieerd, en het kristalheldere water van de Middellandse zee maakt van Nerja een aantrekkelijke badplaats. Wie niet over een auto beschikt kan Nerja ook bereiken met de bus of met een taxi.

De bus nemen: de prijs van een busticket van Frigiliana naar het busstation van Nerja bedraagt 1 euro. De bushalte van Frigiliana bevindt zich rechts van het rondpunt dat vlak bij het hotel gelegen is. Klik hier voor de dienstregeling.

Een taxi nemen: in Frigiliana vind je de taxi's naast de bushalte, in Nerja aan de overzijde van het busstation.  De prijs van een taxirit van/naar Nerja bedraagt ongeveer 12 euro. De prijs van een rit rond Nerja bedraagt ongeveer 8 euro.

 
 

Eén van de meest populaire uitstapjes in Málaga en een plek waar in de zomermaanden interessante concerten plaatsvinden. De grotten van Nerja werden pas ontdekt in 1959, toen een handjevol jongens van het nabijgelegen dorpje Maro per toeval in de grotten terechtkwam. Zonder het meteen te beseffen stootten ze daarbij op één van de meest interessante geologische vondsten van de streek.

De grotten van Nerja huizen 's werelds grootste stalagmiet, die sinds 1989 zijn plaats verdedigt in het Guinness Book of Records. Men vindt er ook de oudste grottekeningen van Neanderthalers terug, die onlangs 10.000 jaar ouder geschat werden dan de vorige recordhouder.

De grotten bevinden zich op drie kilometer ten oosten van Nerja, dichtbij het dorpje Maro, en de weg er naartoe is duidelijk aangegeven. Wie met de auto is kan vanuit Nerja naar het oosten rijden en onderweg de richtingaanwijzers volgen naar de “Cuevas de Nerja”.

Er is ook een toeristentreintje dat je naar de grotten kan brengen vanaf de Plaza España in het centrum van Nerja. Het treintje rijdt langs de populairste  plekjes in Nerja en stopt aan vier haltes: de grotten van Nerja, de Chanquete boot (waar een populaire Spaanse soap gefilmd werd), het museum van Nerja en het dorpsplein van Maro. Met een ticket kan je binnen de openingsuren ongelimiteerd opstappen en afstappen. Er is een audiogids die in het Spaans en het Engels de voornaamste bezienswaardigheden toelicht. De toegang tot de grotten van Nerja en het museum van Nerja is in de prijs van de tickets inbegrepen. Opgelet, je kan tickets enkel online bestellen via hun website hier.

 
 

Stranden in Nerja: in Nerja vind je sommige van de mooiste stranden van de Costa del Sol terug. Van lange, brede stranden zoals Burriana en El Playazo, tot verborgen inhammetjes, zoals de Acantilados de Maro, Nerja heeft ze allemaal. Er zijn twaalf stranden binnen de stadsgrenzen van Nerja en verschillende meer in de onmiddellijke omgeving. Meer informatie over deze stranden vind je hier.

Stranden dicht bij Nerja: twee van de mooiste stranden die je buiten het zomerseizoen per auto kan bereiken zijn La Caleta De Maro en het naturistenstrand Playa De Cantarrijan. Beide zijn gesitueerd in het Cerro Gordo natuurpark en beschikken over kleine strandrestaurantjes die de hele dag open blijven.

 
 

Wie ervaring heeft en graag zelf op verkenning gaat, kan gewoon een kajak huren en een eigen route bepalen. Wie liever met begeleiding de zee verkent kan zich inschrijven voor een groepsexcursie. Het nodige veiligheidsmateriaal, een korte kajakles, en een gids wordt voorzien door het bedrijf Educare Aventura, dat ook gratis snorkelmateriaal aanbiedt aan wie graag wil zien wat voor flora en fauna zich onder het water bevinden. Een excursie duurt tussen drie en vijf uur, afhankelijk van de route. Men moet vrij fit zijn om deel te nemen.

Educare Aventura bevindt zich helemaal op het einde van het strand van Burriana, naast het bekende Ayo paella restaurant – een leuke plek om nadien de innerlijke mens te versterken. Voor begeleide uitstapjes bel je best vooraf om een plaats te reserveren: (+34) 600.620.054. Meer informatie over de routes, vertrektijden en prijzen vind je hier.

 

Met een plezierjacht kan je zwemmen, snorkelen en dolfijnen bewonderen, of gewoon zonnebaden en van het uitzicht genieten terwijl je afgelegend en anders onbereikbare baaitjes bezoekt. Om een plezierjacht te huren kan je terecht bij Sail and Stay en Suki Sailing Yacht Trips. De laatste geniet onze persoonlijke voorkeur omdat de uitstapjes intiemer en persoonlijker zijn, maar voor grote groepen kan de eerste meer aangewezen zijn.

 

Voor alles van snorkelen tot open-water-duiken kan je terecht bij Nerja Dive Resort op het strand van Burriana. Je kan er materiaal huren, lessen volgen, en aan uitstapjes deelnemen. Bovendien kan je er verschillende soorten brevetten behalen en zelfs een opleiding volgen om zelf duikleraar te worden. Meer informatie over Nerja Dive Resort vind je hier

 
 

Wie de prachtige natuurgebieden van Frigiliana en Nerja wil verkennen, maar dat liever niet op eigen kracht doet, kan deelnemen aan een Jeep tour die je langs alle mooie verborgen plekjes van de streek brengt. Wie liever zelf aan het stuur zit en graag een echt off-road avontuur beleeft zal dan weer meer genieten van een Buggy tour.

 
 

De ultieme manier om de natuur te verkennen is wellicht te paard. Er zijn verschillende manèges die mogelijkheden tot paardrijden aanbieden:

Andale Horse Riding and Livery Centre: Andale biedt een breed gamma aan activiteiten aan die kunnen aangepast worden aan de wensen van de klant. Zowel beginners die voor de eerste keer willen paardrijden als ervaren ruiters die een uitdagende rit over de heuvels van de Almijara willen maken kunnen bij hen terecht. Een gekwalificeerde instructeur kan de juiste rit voor u uitdokteren. Meer informatie over Andale vind je hier.

Cortijo Hidalgo: Hidalgo is de oudste manege in Nerja en organiseert dagelijkse ritten over de heuvels, langs de droge rivierbeddingen of naar het strand. zowel als ritten bij maanlicht en langere ritten in de bergen van de Sierra Almijara met inbegrip van een picknick of een lunch in een restaurant. Meer informatie over Hidalgo vind je hier.